Vergi affı, matrah artırımı ve vergi kaçırma gibi kavramlar sıkça karıştırılıyor. Mükelleflerin en çok merak ettiği bu konulara açıklık getiren 4. Bölge Vergi Mahkemesi Başkanı Ahmet Güler, İstiklal Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Vergi borçları mirasçılara geçer mi, sahte fatura mağdurları ne yapmalı gibi soruların yanıtları bu haberde!
Vergi Affı mı, Yapılandırma mı?
Vatandaşlar tarafından sıkça karıştırılan vergi affı, genel af ve matrah artırımı ifadelerine açıklık getiren Güler, bu üç kavramın birbirine benzediğini ancak farklı tarafları olduğunu belirtti. Matrah artırımının, yapılandırma kanunları içerisinde yer alan ve mükellefin faydalanmakla mükellef olduğu bir husus olduğunu ifade etti. Güler, "Matrahını artırıp vergi incelemesinden bir anlamda kurtulmak ve vergisini de peşin ödemek suretiyle kanunun getirdiği bir müessese bu. Ortalama 2-3 yılda bir çıkan vergi yapılandırma kanunlarında matrah artırımı müessesesi mutlaka yer alıyor diyebiliriz" dedi.
Vergi affı tabirinin resmi bir dil olmadığını, doğru ibarenin 'yapılandırma' olduğunu vurgulayan Güler, genel affın ise tamamen adli yargıya özgü bir kavram olduğunu belirtti. İdari yargıda genel af diye bir düzenleme olmadığını, çünkü idari yargının işlemleri yargıladığını, adli yargının ise insanları yargıladığını ifade etti.
Matrah Artırımı Beklentisi Var mı?
Daha önce 2021 ve 2023 yıllarında matrah artırımı kanunlarının çıktığını hatırlatan Güler, bu sene de 2024 yılını kapsayacak şekilde bir düzenleme çıkabileceğini belirtti. Mükellefler arasında da bu yönde bir beklenti olduğunu dile getiren Güler, "Devletimiz, Maliye Bakanlığımız bunu uygun görürse, uygun zamanda böyle bir düzenlemenin çıkacağını, çıkabileceğini tahmin ediyorum. Ortalama olarak bildiğiniz gibi 2-3 yılda bir böyle bir yapılandırma adıyla, böyle bir vergi affı çıkabiliyor. Bu yıl böyle bir beklenti var" şeklinde konuştu.
Vergi Kaçırmak mı, Vergiden Kaçınmak mı? Fark Ne?
Halk arasında sıkça kullanılan vergi kaçırmak ve vergiden kaçınmak terimlerinin farklılıklarına da değinen Güler, vergi kaçırmanın cezası olan bir suç olduğunu, vergiden kaçınmanın ise yasal ancak ahlaki olmadığını söyledi. Güler, "Vergiden kaçındığınız zaman yasanın size tanıdığı bazı muafiyet veya istisnalardan veya indirimlerden yararlanabiliyorsunuz. Onun için yasal oluyor. Yani vergiden kaçınma yasal ancak ahlaki değil. Öbürü de ahlaki değil ancak vergi kaçırma suç, aynı zamanda cezası olan bir suç" dedi.
Vergi kaçıran kişinin tespitine ilişkin süreç hakkında da bilgi veren Güler, yapay zeka sisteminin de bu süreçte rol oynadığını dile getirdi. Bilgisayar ve yapay zeka kullanımı sayesinde yargılama sürecinin hızlandığını ve denetimlerin daha sıklıkla yapıldığını belirtti.
Sahte fatura konusunda da uyarılarda bulunan Güler, sırf ucuz diye alınan bir eşyanın sahte faturasıyla karşılaşılabilineceğini, bu konuda mükelleflerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Özetle, vergi affı beklentisi devam ederken, matrah artırımı ve yapılandırma konularında uzman görüşleri önem taşıyor. Vergi mükelleflerinin yasal düzenlemelere uygun hareket etmeleri ve sahte fatura gibi risklerden kaçınmaları gerekiyor. Aksi takdirde, ciddi cezalarla karşılaşma ihtimalleri bulunmaktadır.