Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), araç sahiplerini ve akaryakıt istasyonu işletmecilerini Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) konusunda uyardı. UTTS kapsamında tanıma birimleri taktırma zorunluluğu bulunan araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin belirlenen sürelere dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Peki, UTTS nedir ve araç sahipleri ile akaryakıt istasyonlarını ilgilendiren detaylar nelerdir?
UTTS Nedir ve Amaçları Nelerdir?
Resmi Gazete'de yayımlanan "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği" ile UTTS'nin kurulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Bu sistemin temel amaçları şunlardır:
- Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak
- Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmek
- Akaryakıt satışlarında şeffaflığı artırmak
UTTS ile akaryakıt istasyonlarına Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) takılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar ile Taşıt Tanıma Sistemi kullanan taşıtlara ise Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması gerekiyor.
Son Tarihler ve Yapılması Gerekenler
UTTS kapsamında dikkat edilmesi gereken son tarihler ve yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine TTO'ları temin ederek 31 Ocak'a kadar taktırmaları gerekiyordu.
- Benzin veya motorin dışındaki bir yakıt türünün tedariki için kullanılan pompa ünitelerinde kullanılacak cihazlar için süre 31 Aralık'ta dolacak.
- Taşıt sahiplerinin de kiralama yoluyla edindiği veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Ocak'a kadar TTB taktırması gerekiyordu.
- İlgili madde kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar için ise 1 Temmuz'dan itibaren TTB taktırılması gerekiyor.
- Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahiplerinin cihaz, iletişim modülü ve diğer donanımlara ilişkin olarak internet sitesi üzerinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmak şartıyla belirtilen donanımları en geç 30 Nisan'a kadar taktırmaları ya da montajını yaptırmaları önem taşıyor.
UTTS'nin Getireceği Yenilikler
UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihaza otomatik olarak iletilecek. Bu sayede akaryakıt satışlarında daha fazla şeffaflık sağlanacak ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
GİB, olası hak kayıplarının yaşanmaması bakımından akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile UTTS kapsamında TTB taktırılması zorunluluğu bulunan taşıt sahiplerinin belirtilen düzenleme ve sürelere uygun hareket etmelerini önemle vurguluyor. Detaylı bilgi için utts.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.