
Kuru Meyveye Zam Şoku! Kayısı 700 TL mi Oldu?
Türkiye genelinde yaşanan zirai don felaketi, kuru meyve fiyatlarını adeta patlattı. Özellikle kayısı fiyatlarındaki astronomik artış, hem esnafı hem de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Eskişehir'de kuru meyve satışı yapan esnaf, bazı ürünlerin fiyatlarının ikiye katlandığını ve bu durumun tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Kuru Meyve Fiyatları Neden Arttı?
Esnaf Ahmet Dönder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kuru meyvelerimiz mevcut. Şu an ülke genelinde don olayları etkili olduğu için kayısıya, gün kurusuna, elek altı kayısıya, incire, cevize, fındığa ve bademe zam geldi. Biz de maalesef bu zamları fiyatlara yansıttık. Tüketici çok sıkıntılı bir durumda, fiyatlar artması oldukça üzgün. O yüzden buradan devlete çağrımız, fiyatlara bir düzenleme getirmeleri ve bizim de elimizdeki malları satabilmemiz. Tek temennimiz bu." ifadelerini kullandı. Dönder, kayısı fiyatının 320 liradan 700 liraya, gün kurusunun ise 350 liradan 700 liraya yükseldiğini vurgulayarak, "Kayısı eve götürülemeyecek kadar pahalı oldu" dedi.
Esnaf İthalat Çağrısı Yapıyor
Kuru meyve satışı yapan aktar Koray Özkılıç ise, dünya kayısı üretiminin büyük kısmının Türkiye'de Malatya'dan sağlandığını, ancak bu yıl 7 ilçenin tamamının dondan etkilendiğini belirtti. Özkılıç, "Bu yüzden otomatikman fiyatlar uçacak. Sadece kayısıda mı? Fındıkta da aynı durum var. İncirde de aynı durum var. Bunun akabinde Alaşehir'de, İzmir üzümünde de aynı durum söz konusu. Bu sene muhtemelen, eğer yurt dışından ithalat yapılmazsa kuru meyvede sıkıntı yaşayacağımız kesin. Bunu engellemenin yolu da maalesef her üründe yaptığımız gibi ithalata yönelmek" şeklinde konuştu.
Vatandaş Ne Yapacak?
Kuru meyve fiyatlarındaki bu artış, özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkiliyor. Kış aylarında sıklıkla tüketilen kuru meyvelerin fiyatlarının bu kadar yükselmesi, vatandaşların alım gücünü düşürüyor. Esnaf, devletin fiyatlara müdahale etmesini ve ithalat yaparak piyasayı dengelemesini talep ediyor.
Esnaf Enver Özdil ise söylenenlere göre meyvelerin soğuk nedeniyle yüzde 90 oranında yandığını kaydederek şu sözleri kullandı: "Şu anda elinde ürün olan toptancılar fiyat vermiyor. Çünkü yarın ne olacağı belli değil. Şimdi bizim açımızdan sıkıntı. Neden sıkıntı? Biz bu ürünleri stok yapamıyoruz. Yani bunlar günler içinde satmamız gereken ürünler olduğu için fazla stoklu çalışamıyoruz. Zannımca, 15-20 güne kadar etiket fiyatları 1-2 kat artacak. Bu ürünleri anca buzdolabında saklarsanız, bir müddet kullanabilirsiniz. 2-3 ay, belki 4 ay. Tabii bu ürünün lezzetini bozuyor. Şu anda elimizde bulunan ürünlerin fiyatlarını biz kendi kârımızdan kısarak belirledik, ama tahminime göre, bu sene 500 TL'den aşağı kayısı olmayacak."
Çözüm Ne Olacak?
Kuru meyve fiyatlarındaki bu artışın önüne geçmek için devletin acil önlemler alması gerekiyor. İthalatın serbest bırakılması ve fiyatlara müdahale edilmesi, vatandaşın kuru meyveye ulaşımını kolaylaştırabilir. Aksi takdirde, kuru meyve lüks tüketim maddesi haline gelebilir ve birçok vatandaş bu sağlıklı atıştırmalıklardan mahrum kalabilir.
Zirai don felaketinin etkileri sadece kuru meyve fiyatlarıyla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Tarım sektöründe yaşanacak olası sıkıntılar, diğer gıda ürünlerinin fiyatlarını da etkileyebilir. Bu nedenle, devletin tarım politikalarını gözden geçirmesi ve çiftçilere destek vermesi büyük önem taşıyor.