Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'daki deprem riskine dikkat çekerek, 600 bin konutun acil olarak dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. İstanbul Valiliği'nde düzenlenen "Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Kurum, dönüşümün siyaset üstü bir mesele olduğunu vurgulayarak tüm belediyelere iş birliği çağrısında bulundu.
İstanbul'daki Riskli Yapı Stoğu ve Yapılan Çalışmalar
Bakan Kurum, İstanbul'daki yapı stoğu hakkında önemli bilgiler paylaştı. 2025 yılı itibarıyla İstanbul'da 8 milyon 70 bin ev ve iş yeri bulunduğunu, bunların 3 milyon 393 bininin 2000 yılı ve öncesine ait olduğunu ifade etti. Yapılan düzenlemeler ve çalışmalarla İstanbul'un %60'ının güvenli hale geldiğini ancak halen acil dönüşmesi gereken 600 bin konutun bulunduğunu söyledi.
Kurum, hasar tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde yapıldığını ve 452 bin ev ve iş yerinin tespit edildiğini belirtti. Bu tespitler sonucunda 354 bin bağımsız bölümün hasarsız, 61 bin bağımsız bölümün ise az hasarlı olduğu belirlendi. Az hasarlı konutlarda yaşayan vatandaşların "Yarısı Bizden" kampanyasına dahil olabileceğini de sözlerine ekledi.
İstanbul'un Türkiye'nin kalbi olduğunu ve bu şehrin geleceğiyle Türkiye'nin geleceğinin doğru orantılı olduğunu vurgulayan Kurum, devletin tüm imkanlarıyla İstanbul'un dönüşümü için çalıştığını ve tüm belediyelerin de aynı anlayışa sahip olması gerektiğini ifade etti.
Kentsel Dönüşümde İş Birliği Çağrısı ve Alınan Kararlar
Bakan Kurum, kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olduğunu ve bu konuda politika yapılamayacağını vurguladı. Tüm belediye başkanlarını sürece sahip çıkmaya davet ederek, "Depremi beklemeyeceğiz. Beklenen İstanbul depremine, 'Özlenen İstanbul Dönüşümü'yle cevap vermek durumundayız" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve 39 ilçe belediyesiyle yapılan toplantıda, çalışmaların daha hızlı ve doğru bir şekilde yürütülmesi için ortak komisyon kurma kararı alındığını belirten Kurum, "İstanbul Kentsel Dönüşüm Komisyonu"nun Valilik başkanlığında toplanacağını ve belediyelerden gelen talepleri hızlı bir şekilde değerlendireceğini açıkladı.
Toplantıda öne çıkan 7 önemli konu şu şekilde sıralandı:
- 2000 yılı öncesi yapılara odaklanılması
- İmar planı işlemlerinin hızlandırılması
- Dönüşüme dair vatandaşın önünün açılması
- İstanbul'un imar yönetmeliğiyle ilgili düzenleme yapılması
- Dönüşüm kararlarına Bakanlık desteği
- Ruhsat sürelerini kısaltacak çalışmalar yapılması
- Mülkiyet sorunu yaşayan bölgelerde kanuni düzenleme yapılması
Yapılan Yatırımlar ve Gelecek Hedefler
Bakan Kurum, İstanbul'a depreme hazırlık başlığı altında 450 milyar lira yatırım yapıldığını açıkladı. Kentsel dönüşüm, "Yarısı Bizden" projesi ve sosyal konut projeleriyle birlikte bu yatırımların devam edeceğini belirtti.
Belediye başkanlarına iş birliği sözü veren Kurum, "İstanbul'un dönüşümü noktasında benimle görüşmek isterseniz 7 gün 24 saat telefonum da bakanlığımın kapıları da ardına kadar açıktır. Lütfen değerli başkanlarım bizi arayın, sorun, gelin, hep birlikte bizden destek isteyin, bize destek verin, hep birlikte bu mücadeleyi ortaya koyalım" şeklinde konuştu.
İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesinde, 600 bin konutun acil dönüşümü için başlatılan seferberlik, şehirdeki riskli yapı stoğunu azaltmayı ve olası can kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Bakan Kurum'un çağrıları ve alınan kararlar, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması açısından büyük önem taşıyor.