Kayseri'de Kızılırmak Nehri üzerinde kurulan Yamula Barajı'nın suları altında kalan Taşhan Mahallesi, 35 yıldır terk edilmiş durumda. Ancak 76 yaşındaki Kıbrıs gazisi Ali Altun, doğuştan yatalak oğlu Kemal Altun (35) ile birlikte bu ıssız köyde yaşamaya devam ediyor. Bu kararlılığın ardındaki sebep ise yürekleri ısıtıyor.
Oğlunun Sağlığı İçin Terk Edilmiş Köyde Kalıyor
Mahallede daha önce 250 hanenin yaşadığını belirten Ali Altun, "Oğlum için 35 senedir bu köyü bekliyorum. Oğluma köy hayatı iyi geliyor. Köy suyun karşı tarafına taşındı. Ben ölünce eski köyümüz tamamen bitecek" diyor. Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan Mahallesi'nin bir kısmı, 2003 yılında Yamula Barajı'nın su tutmasıyla sular altında kaldı. Mahalle sakinlerinin bir kısmı kent merkezine göç ederken, bir kısmı da barajın karşısına kurulan yeni yerleşim alanına taşındı. Ancak Ali Altun, yatalak oğlunun şehir merkezinde rahat edemeyeceği düşüncesiyle eski Taşhan Mahallesi'nde kalmaya devam etti.
Ali Altun, 30 yıldır terk edilmiş mahalleyi bekliyor ve mahallenin yok olmamasını, gelecek nesillere aktarılmasını istiyor. Bu ıssız yaşam, baba oğul arasındaki güçlü bağı ve fedakarlığı gözler önüne seriyor.
"Issız Köyü Bekliyorum"
Ali Altun, mahalleyi neden terk etmediğini şu sözlerle açıklıyor: "Yatağa bağımlı bir oğlum var. 35 senedir onun için bu köyü bekliyorum. Açık havada rahat ediyor, diye bu ıssız köyü bekliyorum. Burada doğdum, burada büyüdüm, burada öleceğim. Oğlum yıllardır yatalak olduğu için köy hayatı iyi geliyor. Açlık ya da susuzluğunu bilemiyor. Sadece nefes alıyor. Bir de gözümüze bakıyor. Köy, suyun karşı tarafına taşındı. Ben ölünce eski köyümüz tamamen bitecek. Sadece benim çocuğumun özel durumunda dolayı burada kalıyorum."
Eski Köy Evlerinin Yaşatılması Çağrısı
Terk edilen mahallenin fotoğraf sanatçılarının da ilgisini çektiğini belirten Ali Altun, şöyle devam ediyor:
- "Köye gelenler şaşırıyor. Issız bir köyde sadece bizim yaşadığımızı görünce daha çok şaşırıyorlar."
- "Eski köy halkından da buraya gelip gezmek isteyenler oluyor. Onlara da dedelerinin evlerini, mezarlarını gösteriyorum."
- "Evlerin çoğu bakımsızlıktan yıkılıyor. Bu bölgedeki eski köy evlerinin yaşatılmasını istiyorum."
Ali Altun, gündüzleri oğluyla ilgileniyor, onun için inek besliyor. Eşi ise komşu olmadığı için evden dışarı çıkamıyor. Ali Altun, yaşadıkları zorluklara rağmen, devletin ve yardımseverlerin desteğiyle hayatlarını sürdürüyor.
Taşhan Mahallesi'nin ıssızlığında yankılanan bu hikaye, bir babanın oğluna duyduğu koşulsuz sevginin ve fedakarlığın sembolü haline geliyor. Ali Altun'un terk edilmiş köydeki yaşam mücadelesi, insanlığa umut ve ilham veriyor. Bu durum, aynı zamanda kırsal bölgelerde yaşanan demografik değişimlerin ve terk edilmiş köylerin korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.