
İstanbul Depremi DASK'ı Coşturdu! Poliçe Sayısı Rekor Kırdı
23 Nisan İstanbul depremi sonrasında DASK poliçe sayısında rekor artış yaşandı. Türk Reasürans 1. Genel Müdür Yardımcısı ve DASK Koordinatörü Özgür Bülent Koç, DASK'ın deprem rezervlerinin 15 milyar TL civarında olduğunu ve reasürans korumasıyla toplam hasar ödeme gücünün 355 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı. Koç, ayrıca Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile ilgili önemli bilgiler verdi.
DASK'tan Güçlü Hasar Ödeme Kapasitesi
Özgür Bülent Koç, DASK'ın teknik işleticiliğini üstlendikleri 8 Ağustos 2020'den bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2022'de DASK Ana Veri Merkezi'nin, deprem riskinin daha az olduğu Ankara'ya taşındığını ve DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi'nin de Ankara'da devreye alındığını belirtti. Afet alanlarında bölgesel müdahale kapasitelerini artırmak amacıyla DASK Bölge İrtibat Ofisleri projesinin başlatıldığını ve Gaziantep ile Bursa'ya ofis açıldığını kaydetti.
Koç, DASK'ın deprem rezervlerinin 15 milyar TL civarında olduğunu ve toplam hasar ödeme gücünün 355 milyar TL'ye ulaştığını vurgulayarak, "Kurumumuz aynı yıl içinde meydana gelebilecek iki ayrı depremin her biri için 355 milyar liralık ödeme yapabilecek güçtedir. Söz konusu ödemeleri Katastrofik Modelleme Platformu (CATMOD) ile çalışıyor ve en yüksek hasar miktarını daha iyi bir şekilde belirleyebiliyoruz." dedi.
DASK'ın teknolojik altyapısının yenilendiğini ve hasar ihbar sistemlerinin hız ve kapasite ihtiyaçlarına göre geliştirildiğini ifade eden Koç, "Aynı anda sınırsız ihbar alabiliyoruz ve eş zamanlı şekilde 96 bin adet hasar dosyası açabiliyoruz. Bu sayede ihbar dosyasına hızlı eksper yönlendirmesi sağlayarak 24 saat içerisinde tazminat ödemesi gerçekleştirebiliyoruz." diye konuştu.
Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) Geliyor!
DASK Koordinatörü Koç, 23 Nisan'da İstanbul'da yaşanan deprem sonrasında Türkiye genelinde poliçe sayısının yüzde 0,9 artarak 11 milyon 366 bin 610'a yükseldiğini belirtti. Marmara Bölgesi özelinde yüzde 1,3, İstanbul'da ise yüzde 1,5 artış yaşandığını ifade etti.
Koç, Zorunlu Deprem Sigortası'ndan Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) geçiş projesinin taslak kanununun Meclis'te olduğunu ve bu sene sonuna kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. ZAS ile orman yangını, sel, heyelan, fırtına, hortum gibi diğer tüm doğal afetlerin DASK kapsamına alınacağına dikkati çekti. Bu geçişle birlikte sigortalılık oranlarının daha da artırılması hedefleniyor.
Özgür Bülent Koç, "Bütün hazırlığımızı yaptık. Kanunun çıkması ve geçiş sürecinin başlaması durumunda yenileme oranlarını artırmaya yönelik çeşitli çalışmalarımız da olacak. Bunlardan en önemlisi yenilemeyi otomatik hale getirmek. Tapu alım satımlarında ve elektrik, su, doğal gaz açtırma gibi işlemlerin yapılmasında DASK kontrol noktaları var ancak yenilemelerle ilgili bir kontrol noktası maalesef yok. Bu çalışmalar bittikten sonra sigortalılık oranlarımızı daha yukarılara çekmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
İstanbul depremi sonrası DASK poliçelerine olan ilginin artması, vatandaşların deprem bilincinin yükseldiğini gösteriyor. Zorunlu Afet Sigortası'na geçişle birlikte, doğal afetlere karşı güvence altına alınan konut sayısının daha da artması bekleniyor. DASK, olası bir afet durumunda vatandaşların yanında olmaya devam edecek.